Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kurczaka z grzybami i cebulą

Zapiekanka z kurczaka z grzybami i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 117

Dodano:

Odsłon: 3069

Prosty przepis, wyśmienity efekt.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 200 g pomidorów
  • 2 cebule, pół pęczka szczypiorku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 150 g śmietany kremówki
  • Sól, pieprz, cynamon, słodka papryka
  • 30 g masła
  • 30 g tartego parmezanu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby pokroić w grube plasterki, pomidory i cebulę w kostkę. Boczek pokrojony w paseczki uprażyć na patelni bez tłuszczu, następnie zdjąć a w pozostałym tłuszczu smażyć grzyby ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać cebulę, pomidory i przecier pomidorowy. Wlać wino i śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek.

  2. Zmieszać łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki cynamonu i łyżeczkę papryki. Przygotowana mieszanką natrzeć piersi z kurczaka. Mięso i przygotowany sos umieścić w formie do zapiekania. Zapiekać w 200 st. C przez 40 minut.
    Piersi można uprzednio zgrillować na patelni.

  3. Masło roztopić, dodać ser i bułkę tartą.
    20 minut przed końcem pieczenia nałożyć na zapiekankę.

    Podawać posypaną szczypiorkiem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń