Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaczków puree

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaczków puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2532

Dodano:

Odsłon: 5375

Pyszna, pozywna zapiekanka.

Składniki

  • Mieso mielone mieszane 500 g
  • 2 cebule, 2 zabki czosnku, 1 lyzka smalcu
  • passata pomidorowa 200 ml
  • sol, pieprz, przyprawa warzywna
  • 1 kg ziemniakow
  • sol, pieprz, galka muszkatalowa
  • 1 lyzka maselka, pol szklanki mleka
  • zoltko do posmarowania wierzchu zapiekanki
  • do popicia zurek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na duza patelnie dajemy lyzke smalcu, drobno pokrojone cebule i pokrojony czosnek, szklimy je nieco, dodajemy mieso mielone i przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa warzywna (wczesniej prosze sprawdzic, czy passata pomidorowa juz zawiera sol i wziac na to namiar podczas przyprawiania miesa). Mieso razem z cebulka i czosnkiem smazymy ok. 7 minut, ciagle mieszajac. Nastepnie dodajemy passate pomidorowa i smazymy do zredukowania sie sosu.

    Rownolegle gotujemy ziemniaczki, nastepnie odcedzamy je i pozostawiamy bez przykrycia do odparowania, przeciskamy przez praske, dodatkowo nieco doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy galke muszkatalowa, maslo, a na koncu mleko. Dokladnie mieszamy - nasze ziemniaczki puree sa juz gotowe.

    Na dno ceramicznej formy dajemy warstwe ziemniaczkow, na to wykladamy mieso i ponownie przykrywamy je warstwa ziemniaczana.
    Na wierzch wylewamy rozbeltane zoltko i rozesmarowujemy je pedzelkiem.

    Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut.

  2. A do popicia bedzie pysznie smakowal nasz polski zurek.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń