Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka z mięsem pod puree z ziemkniaków

Zapiekanka z mięsem pod puree z ziemkniaków

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 664

Dodano: 19.11.2012

Odsłon: 4272

Zależało mi na tym, aby po upieczeniu masa była delikatna i puszysta w środku i pokryta delikatną, lekko zarumienioną skórką. Kluczem do sukcesu jest zmieszanie z ziemniakami masła i kwaśnej śmietany.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)

  2. Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy one będą się gotować zajmujemy się przygotowaniem mięsa.

  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W międzyczasie dodać rozdrobniony czosnek. Wszystko przesmażyć do przejścia się smaków.

  4. Dodać mięso, rozdrabniając wymieszać je z cebulą i czosnkiem.

  5. Mięso doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

  6. Do wszystkiego dodać przecier pomidorowy i wymieszać do uzyskania jednolitego farszu. Jeśli przecier jest gęsty możemy dodać 2 łyżki wody i chwile wszystko poddusić.

  7. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Dodać masło i śmietanę, wszystko rozgnieść na puree. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku. Puree powinno być delikatne i puszyste.

  8. Do formy lub mniejszych miseczek nałożyć mięsny farsz i przykryć go puree ziemniaczanym.Wszystko piec w piekarniku ok.25-30 minut. Aż do zarumienienia brzegów i utworzenia się skórki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tunaCooking 29 listopada 2012 agapko to fantastycznie. na zdrowie i smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agapko 28 listopada 2012 Fajna forma wydawałoby się prostego obiadu. Zrobiłam i wszystkim smakowało. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

major 19 listopada 2012 To jest tzw. cottage pie z angielskiego ichniejszy fast food

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń