Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ryżem i warzywami

Zapiekanka z ryżem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3970

Dodano:

Odsłon: 1811

Warto robić zapiekanki z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Są one aktualnie tanie. Dodatek kurkumy zapewni im piękny kolor i smak. Polecam.

Składniki

  • 200 g ryżu brązowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 10 pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 plasterków żółtego sera
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki kurkumy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli i płaską łyżeczką kurkumy.
    Cebulę i czosnek drobno pokroić. Paprykę, pomidorki i cukinię umyć. Z papryki usunąć pestki i dowolnie pokroić.
    Pomidorki pokroić na połówki, a cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Następnie odcisnąć z niej sok. Na tarce zetrzeć również marchewki. Wszystkie warzywa dusić na oleju z dodatkiem przypraw.
    Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć na nie połowę odcedzonego ryżu. Na ryż połowę warzyw. Znów kolejna warstwa ryżu i kolejny raz warzywa. Na wierzch
    plasterki żółtego ryżu. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20-25 minut. Danie podawać ciepłe posypane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń