Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z warzywami wiosennymi i mozzarellą

Zapiekanka z warzywami wiosennymi i mozzarellą

Autor: Kuchniax2

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 67

Dodano: 30.04.2018

Odsłon: 307

Gdy szkoda czasu na gotowanie, a jeść trzeba… Kolejne z długiej serii szybkich a nawet bardzo szybkich dań. Szybkość jest konieczna, bo wokół trwa długi weekend i trzeba spacerować, biegać, pracować w ogrodzie i wylegiwać się w hamaku i czytać i w ogóle spędzać czas na świeżym powietrzu a nie stać przy garach. Dlatego dziś na obiad była zapiekanka.

Składniki

  • 12 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • brokuł (same różyczki)
  • cukinia (nieduża)
  • zielone oliwki (spora garść)
  • opakowanie tartej mozzarelli
  • tymianek
  • świeże oregano
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zostały obrane, pokrojone w grubą kostkę, marchewki zaś w plasterki. Tak przygotowane warzywa podgotowałam w osolonej wodzie do stanu, gdy były prawie, prawie ugotowane. Odcedziłam i przełożyłam do naczynia do zapiekania. Dodałam łyżeczkę tymianku. Z dorodnego brokuła odcięłam same różyczki, dołożyłam do ziemniaków i marchewki, cukinię pokroiłam w grubą kostkę i jakoś upchnęłam w naczyniu, bo zaczynała się już tam robić górka. Umieszczanie wśród innych warzyw zielonych oliwek było prawdziwą ekwilibrystyką, ale całość jakoś się jeszcze trzymała. Warzywa posoliłam, posypałam pieprzem i całość posypałam hojnie serem mozzarella.

  2. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do zimnego piekarnika (zimnego ze względu na ceramiczne naczynie, które umieszczone znienacka w piecu nagrzanym do 200 stopni mogłoby pęknąć) nastawiłam piecyk na wspomniane wcześniej 200 stopni i zostawiłam tam zapiekankę na 20 minut. W tym czasie warzywa ładnie się upiekły a ser stopił i miejscami zrumienił. Zapiekankę udekorowałam i jednocześnie przyprawiłam świeżym oregano, bo na szczęście minęła zima i zimna część wiosny i można iść do ogrodu i nazbierać świeżych ziół

  3. Pozostała część brokuła nie zmarnuje się. Wraz z pęczkiem szparagów, drugą cukinią i ziemniakami stanie się częścią planowanej na jutro zupy z zielonych warzyw i ziół. Bo oprócz oregano w ogrodzie wyrósł też lubczyk i jest już nieco świeżego tymianku. I oczywiście bazylia, ale bazylia jeszcze nie z ogrodu, tylko ze sklepu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń