Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ze szpinakiem cukinią i białym serem

Zapiekanka ze szpinakiem cukinią i białym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1324

Dodano:

Odsłon: 3821

Wspaniała, smaczna, niskokaloryczna zapiekanka w sam raz na letnie dni

Składniki

  • 1 kg swieżego szpinaku ( ew. mrożony )
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pół pęczka kopru
  • pieprz (ew. sól )
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płuczemy i kroimy szpinak na duże kawałki. Przesmażamy bez tłuszczu na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. W trakcie smażenia kroimy cebule w kostkę i czosnek w plasterki, w międzyczasie mieszając szpinak.
    Kroimy cukinie w bardzo cienkie plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym (wym. 19x27). Przesmażony szpinak przekładamy do miski i łączymy z surową cebulą i czosnkiem. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając żółtka. Po otrzymaniu jednolitej masy jajecznej łączymy ją z przygotowanym szpinakiem. Dodajemy drobno posiekany koperek i pieprz. Otrzymaną mieszanie przekładamy na wcześniej przygotowana, pokrojoną cukinie w naczyniu żaroodpornym. Na wyłożoną masę szpinakową kruszymy drobno biały ser. Można na wierzchu posypać również koperkiem.

  2. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Podajemy na ciepło razem ze szklanką dobrze schłodzonego kefiru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń