Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4282

Dodano:

Odsłon: 7635

Smaczna i szybka, danie dla zapracawanych

Składniki

  • ziemniaki 1,5 kg
  • cebula 2 szt
  • czosnek 3 duże ząbki
  • marchewka 1 srednia
  • pieczarki 5 szt
  • chuda wędlina (u mnie kiełbasa żywiecka)
  • olej
  • ser żółty
  • sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa do ziemniaków
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry,
    2. cebulę pokroić w półplasterki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać pokrojony czosnek, posolić, dusić na małym ogniu, obrać marchewkę, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wrzucić do cebuli, dusić, dodać starte pieczarki, jeszcze chwilę trzymać na gazie,
    3. wędlinę drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, musi być dość ostro,
    4. w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, posypać przyprawą do ziemniaków, wyłożyć warstwę warzyw, na to ziemniaki, warzywa i na wierzch warstwa ziemniaków, ziemniaki oczywiście posolone i posypane przyprawą, przykryć,
    5. wstawić do piekarnika, piec w tem 200 st ok 1 godz, następnie odkryć i piec jeszcze ok 20 min, na koniec posypać serem, zapiec chwilę aż się rozpuści,
    6. można podawać w maślanką,

    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń