Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kapusta i kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kapusta i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4168

Dodano:

Odsłon: 28075

Palce lizać :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.

  3. Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.

  4. Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.

  5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia90 25 stycznia 2013 Apetycznie ta zapiekanka wygląda. Robiłam podobną ale bez kapusty kiszonej. Może następnym razem skuszę się na Twój przepis. Pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 stycznia 2012 Zrobiłam na obiad i faktycznie danie wyszło bardzo dobre, tylko następnym razem dłużej potrzymam w piekarniku, żeby ziemniaki troszkę się przypiekły. Fajny pomysł, polecam.5

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 24 stycznia 2012 Hmm, takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam, ale na pewno spróbuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 18 stycznia 2012 Jeśli tak smakuje jak się prezentuje , to ja już nie moge się doczekać degustacji . Dziękuję i pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 stycznia 2012 A faktycznie, zapomniałam - w kwasie ziemniaki się nie gotują

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 12 stycznia 2012 Annuar - nie mam pojęcia czy można surowych składników użyć. Ja dałam już ugotowane, bo kierowałam się ta samą zasadą co przy kapuśniaku - najpierw trzeba ugotować ziemniaki a dopiero potem dorzucić kapustę, bo inaczej ziemniaki będą twarde.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 stycznia 2012 Interesująca ta zapiekanka, chętnie wypróbuję. Takie danie idealnie nadaje się na mroźną pogodę. Do ulubionych.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 stycznia 2012 Widzę bardzo sycące i aromatyczne danie :) A można użyć surowych ziemniaków i kapusty, a piec dłużej ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 12 stycznia 2012 super wygląda ta zapiekanka i pewnie tak smakuje...do ulubionych i piąteczka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń