Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 58566

Dodano:

Odsłon: 996

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem. Zapiekanka jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • użyła naczynia żaroodpornego o wymiarach 34 cm x 22 cm
  • około 600 g piersi z kurczaka
  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • około 400 g papryki (najlepiej czerwonej)
  • 1 cebula (około 100 g)
  • 3 jajka
  • kubek 400 g śmietany 12% lub 18%
  • 200 g sera żółtego (użyłam mozzarelli)
  • przyprawy: papryka słodka pieprz ziołowy pieprz, sól
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zapiekankę:

    Obrane ziemniaki przekładam do garnka, delikatnie solę i zalewam wodą. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania, gotuję około 15 minut, tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie paseczki. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do papryki.

    Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki.

  2. Smażenie:
    Na rozgrzanym oleju na patelni smażę pierś z kurczaka przez około 8 minut, do miękkości mięsa. Pierś doprawiam papryką słodką, pieprzem ziołowym, pieprzem i solą.
    Usmażoną pierś przekładam na talerz.

  3. Dolewam na patelnię olej i smażę cebulę z papryką przez około 12 minut, tak aby papryka była delikatnie chrupka. Paprykę i cebulę doprawiam solą.

    Następnie do papryki i cebuli dodaję przecier pomidorowy, kurczaka, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Całość jeszcze smażę około 3 minut – kurczak jest gotowy.

  4. Przygotowanie ziemniaków i sosu:
    Podgotowane i wystudzone ziemniaki, kroję w nie za grube plasterki.

    Do miski wybijam jajka i je roztrzepuję, następnie do jajek dodaję śmietanę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.
    Na koniec dodaję ser i mieszam – sos jest gotowy.

  5. Końcowe przygotowanie zapiekanki:
    Na dnie naczynia układam około 2/3 ziemniaków, tak jak dachówkę.
    Na ziemniaki nakładam kurczaka z papryką.

  6. Na górę układam pozostałe ziemniaki i polewam sosem.

  7. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut, tak aby góra lekko się zrumieniła.

    Zapiekanka z ziemniakami i piersią kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń