Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Autor: Murena

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 462

Dodano: 12.10.2017

Odsłon: 545

Mój smak z dzieciństwa w trochę innym wydaniu.Zapraszam ;)

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • ok.4 szklanek wody
  • 2 jajka
  • 200ml słodkiej śmietan
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła,wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę.Nastepnie dodajemy wodę solimy i gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut aż ryż pochłonie całą wodę.
    Czekamy aż ryż trochę przestygnie,wbijamy do niego roztrzepane jajka,mieszamy.
    Jabłka dokładnie myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Do jabłek dodajemy cynamon oraz cukier,mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) ,na dnie układamy warstwę ryżu na to połowę jabłek i przykrywamy jabłka kolejną warstwą ryżu,znowu warstwa ryżu i jabłka.Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ryżu,wygładzamy równiutko i polewamy śmietanką.Na sam wierzch dajemy wiórki masełka.
    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy ok.45 minut.Podajemy gorący lub na zimno też smakuje :).

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 października Miodzio, ale o tym już napisałem w innym miejscu ;) 6+

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń