Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekany ryz z miesem i jajkiem

zapiekany ryz z miesem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4535

Dodano:

Odsłon: 22318

Smaczny obiadek- ilosc skladnikow mozna dowolnie zmieniac, mozna tez dodac wiecej warzyw (np brokuly czy marchew). Smaczna i szybka potrawa :)

Składniki

  • 200 g miesa mielonego (drobiowe lub mieszane)
  • 200 g ryzu
  • garsc zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 1 papryka
  • lyzka oleju
  • natka pietruszki
  • 4 jajka
  • przyprawy: sol, pieprz, mielona, slodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryz ugotowac w posolonej wodzie. Odcedzic i zostawic do wystygniecia.

    Na patelnie wlac olej, wrzucic posiekana drobno cebule, smazyc ja, az sie zeszkli. Dodac pokrojona w kostke papryke i przecisniety przez praske czosnek, mieso mielone i smazyc razem na wolnym ogniu. Dodac przyprawy i natke pietruszki. Smazyc mieso z warzywami okolo 30 minut. Po tym czasie zdjac z ognia, dodac ryz i dobrze wszystko wymieszac.

    Okragla forme (srednica 24 cm) posmarowac olejem, przelozyc do niej mase miesno- ryzowa, wyrownac. Lyzka wazowa zrobic w masie 4 wglebienia, w kazde wglebienie wbic po 1 jajku.

    Zapiekanke piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, az jajka sie zetna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń