Do góry

Desery Przepis na:

Zawijane bułeczki z migdałami - przepis

Zawijane bułeczki z migdałami - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2700

Dodano: 21.08.2012

Odsłon: 5910

Przepyszne bułeczki na śniadanie lub dla dzieci.

Składniki

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajka + 1 do posmarowania ( temp. pokojowa )
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 7 g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła
  • 20 g płatków migdałowych
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 25 g mielonych migdałów
  • 25 cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą, kardamonem, drożdżami, jajkiem oraz ciepłym mlekiem. Mieszamy i powstałą masę chwilę zagniatamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni i stanie się elastyczne ( możemy lekko posypać mąką, gdyby po tym czasie nadal się kleiło ). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie uderzamy „ pięścią” w ciasto, aby je odpowietrzyć. Podsypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Jedną część rozwałkowanego ciasta smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko rozwałkowujemy na wymiar 30 x 25 cm i wycinamy paseczki wzdłuż krótszego boku o szer. 2 cm. Trzymając dwa końce wywijamy każdy w innym kierunku. Trzymając jeden koniec owijamy wokół drugi tworząc coś na kształt ślimaczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-15 min. do uzyskania złotego koloru bułeczek. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń