Do góry

Desery Przepis na:

Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami

Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 605

Dodano:

Odsłon: 142

To jest to, co uwielbiam. Ciasto drożdżowe w środku ser i owoce, a na wierzchu kruszonka. Polecam. Jest pyszne i pozostaje miękkie, kilka dni.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g. roztopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g. drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa serowa:
  • 500 g. twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • owoce (u mnie nektarynki)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski,wlać ciepłe mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie, dodać mąkę, sól, jajka
    i roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować ser.
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier
    i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Podzielić na dwie części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt.
    Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć ser. Rozsmarować, zostawiając wolne brzegi.
    Na ser wyłożyć owoce. Ja dodałam nektarynki pokrojone w kostkę.
    Ciasto zawinąć w roladę.

  3. Gotowe rolady, przełożyć do keksówek, wysmarowanych margaryną
    i posypanych bułką tartą.

    Przygotować kruszonkę. Masło rozgnieść palcami z mąką i cukrem.

    Ciasto na wierzchu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Zostawić jeszcze na 20-30 minut, żeby podrosło.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń