Do góry

Śniadania Przepis na:

Zdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 5066

Dodano:

Odsłon: 700

Smaczne i zdrowe sniadanie na wynos lub do spozycia w domu. Podstawe stanowia platki owsiane namoczone w mleku (normalnym, migdalowym lub kokosowym), które po kilku godzinach w lodówce nabieraja kremowej konsystencji. Przed podaniem uroizmaicone w tej wersji figami, zurawina, pistacjami i miodem. W innych wersjach moga to byc maliny i migdaly, tarta czekolada, banany i nasiona chia lub gruszka, orzechy i miód. W tym wypadku fantazja nie zna granic.

Składniki

  • 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 240 ml mleka (zwykłego, migdałowego lub kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 świeże figi
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki pistacji
  • 2 łyżki miodu
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podzielic platki na dwa sloiki. Dodac ekstrakt waniliowy, a nastepnie wlac mleko. Dodac cynamon, polowe zurawin i wszystko wymieszac.
    Sloiki zakrecic i pzechowywac do rana w lodówce (lub przez co najmniej 4 godziny).
    Mozna tez wlozyc od razu pozostale skladniki, ale wtedy pistacje zbyt zmiekna.

  2. Rano wyjac platki z lodówki, Pokroic figi na cwiartki i ulozyc na wierzchu wraz z pistacjami i reszta zurawiny. Skropic miodem.

  3. Mozna jesc prosto ze sloika lub z miseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń