Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 6531

Dodano:

Odsłon: 5773

Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
  • 1-2 łyżki mąki
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami.

  2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu smażymy żeberka z dwóch stron, do bardzo mocnego zarumienienia (dzięki temu powstanie sos). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem wody. Dusimy przez 1 godzinę.

  3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do garnka, dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń