Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka z cukinią i grzybami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
porcje
<strong>Hanna Borkowska z Bydgoszczy</strong>
Warzywa z włoszczyzny oczyszczam, obieram, myję. Żeberka płuczę i wkładam do garnka. Zalewam posoloną wodą, doprowadzam do wrzenia. Zanim woda zagotuje się, usuwam pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaję włoszczyznę oraz listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zmniejszam płomień, duszę do miękkości (ok. 45 minut).
Grzyby oraz cukinię oczyszczam, myję, kroję w plasterki, podsmażam na maśle. Żeberka kroję na porcje. Nacieram je przyprawą i smaruję olejem. Wkładam do foliowego rękawa do pieczenia. Dodaję cukinię i grzyby. Piekę 20 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj