Do góry

Desery Przepis na:

Zebra

Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 1035

Kolejne cisto dzieciństwa. Pyszne, proste i zachwycające. U nas znika jeszcze ciepłe.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 3 kopiaste łyżki mąki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i wodę. Wszystko miksować do połączenia składników.
    Ciasto rozdzielić na dwie równe części - do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszać do połączenia.
    Tortownicę o średnicy 27 cm smaruje masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto wylewamy na przemian - 3 łyżki białej masy, 3 łyżki ciemnej.
    Piekę w 185 stopniach ok 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń