Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zebra z kremem i morelami"
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka, olej i 125 ml wody. Całość wymieszaj mikserem. Ciasto rozdziel. Do jednej połowy domieszaj kakao. Tortownicę (o śr. 18 cm) posmaruj tłuszczem. Nałóż do niej na przemian małe porcje jasnego i ciemnego ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 40 minut. Gotowe ciasto wystudź na kratce kuchennej.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Morele przełóż na sitko i osącz z zalewy. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Ostrożnie połącz z żelatyną. Zimne ciasto rozetnij na dwa placki.
Spodni placek ułóż w tortownicy. Posmaruj go 1/2 kremu śmietanowego. Rozłóż morele. Przykryj resztą kremu i drugim plackiem. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pistacje grubo posiekaj. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, posmaruj wierzch ciasta. Udekoruj je pistacjami.
ok. 1 godziny i 30 minut . Chłodzenie ok. 4 godzin. 1 porcja 260 kcal.Źródło: Tina