Do góry

Dania główne Przepis na:

Żelazne kulki mocy, z kokosowym kurczakiem

Żelazne kulki mocy, z kokosowym kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 825

Podstawowy składnik kulek, szpinak jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza i innych niezbędnych witamin oraz minerałów, warto go jeść o każdej porze roku. Natomiast kurczak w mleku kokosowym pachnie egzotyką, i dodaje daniu pikanterii. To mój pomysł na dzisiejszy obiad.

Składniki

  • ryż basmati 200g
  • jednak podwójna pierś z kurczaka
  • mrożony szpinak 450g
  • mleko kokosowe 400ml
  • jedna cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do panierowania
  • trzy łyżeczki curry
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa do smażenia
  • sól morska do smaku
3-4 os. 30 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy szpinak, i smażymy go do odparowania wody. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. W głębokiej misce łączymy ryż i szpinak, a kiedy masa lekko przestygnie dodajemy jajko. Całość doprawiamy do smaku solą. Z masy formujemy kulki wielkości orzech włoskiego, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy do uzyskania złocistego koloru.

  2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy na patelnię curry, dokładnie mieszając, tak żeby przyprawa rozpuściła się w tłuszczu. Dodajemy imbir, i mleko kokosowe. Pozwalamy się wszystkiemu dusić jeszcze przez ok 10min. Na koniec dodajemy posiekany drobno szczypiorek.

  3. Podajemy z liśćmi sałaty skropionymi oliwą, i octem balsamicznym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń