Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony tort"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, dodaj kilka kropli zielonego barwnika i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 170° C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.
Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Sok z cytryny wymieszaj z 1 szklanki wody, dopraw do smaku cukrem. Nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier puder. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej do śmietany lekko ciepłą galaretkę. Pierwszy i drugi blat biszkoptowy posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.
80 minut, porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie