Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczana tarta ze świeżymi pomidorami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Do mąki wrzuć pokrojone masło i razem połącz. Dodaj jajko, sól i śmietanę. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut.
Ziemniaki pokrój w plasterki i gotuj 15 minut, aż będą prawie miękkie. W miseczce wymieszaj śmietanę, jajko, starty na grubych oczkach ser żółty i podsmażony boczek. Posyp pieprzem i solą.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Włóż do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem. Wyłóż podsmażoną cebulę i ziemniaki. Całość zalej dokładnie masą śmietanowo jajeczną.
Piecz 45 min w temperaturze 175° C. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu tarty połóż pokrojone w plastry pomidory.Źródło: Na żywo