Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczana tortilla"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Każdy osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w małą kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ziemniaki; smaż, aż zmiękną. Łyżką cedzakową przełóż je do miski. Na tej samej patelni, na tłuszczu który pozostał, zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę z czosnkiem przełóż do ziemniaków, wymieszaj. Przestudź.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do jajek dodaj ziemniaki, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i delikatnie przelej masę jajeczno-ziemniaczaną. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem, 8-10 min. Przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Tortillę można podawać na ciepło lub na zimno, jako danie główne albo przystawkę. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego kefiru lub maślanki.
Rada: W różnych regionach Hiszpanii tortillę wzbogaca się, dodając do masy jajeczno-ziemniaczanej bób, szparagi, cukinię, paprykę, pomidory lub kiełbasę.
30 minut. Porcja: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie