Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem

Przepis dnia 2015-03-09
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem

Autor: Ellie

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 640

Dodano: 04.03.2015

Odsłon: 31219

Sycące i pyszne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad jak i wykwintną kolację. Trzy warstwy ziemniaczanych talarków przełożonych porem z marchewką z dodatkiem kalafiora i delikatnego filetu łososia. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, a całość wspaniale podkreśla charakterystyczna nuta czosnku.

Składniki

  • zapiekanka:
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 300 g filetu z łososia (można dać więcej)
  • 200 g porów (białe i jasnozielone części)
  • 1 duża marchew lub 2 większe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 200 g kalafiora
  • po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie)
  • cytryna do skropienia
  • sos :
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde.

    Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny.

    Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle i oleju, pod koniec doprawiając solą z pieprzem i dodając śmietanę.

    Jogurt naturalny roztrzepać z jajkami, solą i pieprzem.

  2. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, podsypać odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lolakiki 05 marca 2015 To jest bombowe danie, robie taka zapiekanke wg nieco innego przepisu, a
ten jest wart wyprobowania!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń