Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniak, por i kiełbasa

Ziemniak, por i kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13222

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ziemniak, por i kiełbasa"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 okazały por
  • 1/2 kg aromatycznej kiełbasy
  • np. wiejskiej lub myśliwskiej
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ponadto:

  2. mąka oraz masło (lub olej) do przygotowania formy.

  3. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i blanszuj je w osolonym wrzątku około 10 min. Jeśli potrawę chcesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu, pozostaw je do ostygnięcia, a następnie pokrój je na grube plastry.

  4. Masło roztop na patelni, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie zdejmij z ognia, dolej na patelnię trochę zimnego mleka i szybko wymieszaj.

  5. Gdy zasmażka z mlekiem się połączy, wlej pozostałe mleko i wymieszaj. Ustaw z powrotem na ogniu, dodaj startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Tak powstały lekki sos beszamelowy doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypala.

  6. Po przegotowaniu od razu zdejmij z ognia, dodaj starty na najdrobniejszych oczkach żółty ser i bardzo starannie wymieszaj.

  7. Formę do zapiekania posmaruj masłem i oprósz mąką. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych na plastry, na nich rozsmaruj część sosu, znów ułóż ziemniaki i posmaruj sosem.

  8. Na ostatniej układaj pokrojony por oraz plasterki kiełbasy. Zapiekaj w temperzturze 180° C około 30 minut.

  9. 50 minut Porcja: 410 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń