Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki Dauphine

Ziemniaki Dauphine

Autor: panterka20_2006

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 15.02.2010

Odsłon: 1280

Jest to miła odmiana do obiadu. Trzeba troszkę wiecej czasu im poświęcić ale dla tego efektu naprawdę warto!!

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przeielic lub bardzo dobrze zgnieśc ja na puree. Wymieszać z żółtkami, solą,masłem i gałka. Zrobić ciasto parzone: wodę zagotuj z masłem i solą. zmniejsz ogień i wsypuj mąkę mieszając. Gotuj na małym ogniu aż ciasto zacznie odstawać od garnka.

  2. Zdejmij z ognia i wbijaj po 1 jajku cały czas mieszając. Połącz obie masy, z której wyrabiaj kulki. Panieruj je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż w głebokim tłuszczu. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gutka 15 lutego 2010 Jeśli dobrze pamietam to takie ptysiowe ,leciutke jak puch ,kruche z wierzchu przepyszne kuleczki:. Dzieki za przypomnienie przepisu :).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 15 lutego 2010 brzmi ciekawie szkoda że nie ma zdjęcia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń