Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki z jajkami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 76
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 76
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
Składniki
Młode ziemniaki starannie oczyść, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać stare ziemniaki (najlepiej niewielkie, podobnej wielkości), ugotować je w mundurkach, przestudzić, a potem obrać z łupinek.
W międzyczasie, w osobnym naczyniu z osoloną wodą ugotuj na twardo jajka (8-10 minut). Ostudź je lekko i obierz ze skorupek.
Świeże zioła (natka, koperek, szczypiorek lub inne ulubione) umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem posiekaj.
W rondelku lub większej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, oprósz je mąką. Cały czas mieszając, przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dalej mieszając, stopniowo dolewaj do niej zimny bulion mięsny (może być z kostki).
Gotuj całość na małym ogniu (co pewien czas mieszając, by nie powstały grudki) około 20 minut. Na koniec sos połącz z kremówką. Ogrzewaj jeszcze chwilę, zdejmij z ognia.
Do sosu wsyp posiekane zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną octu. Sos ziołowo-śmietanowy rozlej do głębokich talerzy. Włóż ugotowane ziemniaki i połówki jajek.Źródło: Świat kobiety