Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny wiejski obiad, ziemniaki ze skwarkami z wędzonej słoniny
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 95
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1024
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 95
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1024
Składniki
Nie zapomnę tego smaku z dzieciństwa, obiad na wsi u dziadków jedzony na tarasie. Ugotowałam ziemniaki w nieosolonej wodzie. Skwarki będą słone.
Pokroiłam wędzoną słoninę w drobną kostkę. Wytopiłam ja powoli na małym ogniu, aż skwarki stały się lekko chrupkie.
Ziemniaki odlałam, odparowałam i lekko wytrząchałam w garnku. Można je lekko posolić. Sól dodana do gotowania zabija słodycz ziemniaka. Ziemniaki polałam skwarkami, posypałam posiekanym koperkiem, a do szklanki przełożyłam zsiadłe mleko. Oczywiście na wsi było swojskie ;p Smacznego :)