Do góry

Dania główne Przepis na:

Zimne nóżki

Zimne nóżki

Autor: Rewia

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10024

Dodano: 08.02.2009

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

Składniki

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 300 g chudej wieprzowiny bez kości
  • 2 liście laurowe
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 mniejszy seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • łyżka zielonego groszku z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny mielony
  • łyżka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przecięte wzdłuż na pół, oczyszczone ze szczeciny i umyte nóżki, umyte mięso i przyprawy zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż wieprzowina będzie miękka, a mięso nóżek będzie odchodzić od kości. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy umyte, obrane warzywa i sól do smaku.

  2. Mięso nóżek oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę. Podobnie kroimy wieprzowinę i jarzyny. Wywar doprawiamy roztartym czosnkiem i, jeśli trzeba, solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Przecedzamy przez sito wyłożone ściereczką.

  3. Dodajemy mięso, warzywa, groszek zielony, siekaną natkę. Mieszamy i wylewamy do formy. Wkładamy do lodówki, by galareta zastygła. Podajemy z sokiem z cytryny, octem, ćwikłą, sosem chrzanowym.

  4. Czas przygotowania 200 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń