Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowy gulasz drobiowy z pieczarkami

Ziołowy gulasz drobiowy z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 39694

Szybki gulasz drobiowy podany z ciastem francuskim, na obiad, kolację lub niespodziewanych gości.

Składniki

  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 200g pieczarek
  • 300g mięsa drobiowego (filetów z kurczaka lub indyka)
  • 300ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
  • płat ciasta francuskiego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, pieczarki na grube plastry. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2x2cm. Oprószamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, obtaczamy w tym kawałki mięsa. Boczek podsmażamy na łyżce oleju, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki i smażymy, aż lekko zbrązowieją. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i całość gotujemy 10-15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawić mocniej solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  2. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, piec około 15-20 minut w 200 stopniach. Podawać do gulaszu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 13 marca 2012 Można dodać dowolne mięso. Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paulina91 13 marca 2012 A czy zamiast kurczaka/ indyka można dac inne mięso czy straci swój urok to danie?
Konkretnie chodzi mi o lopatke;)
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulikmi 13 marca 2012 Pysznie wygląda - do ulubionych i oczywiście do wypróbowania na niedzielny obiadek

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 września 2011 Masz wspaniałe przepisy na potrawki i gulasze :) No i fajny pomysł na ciasto francuskie jako oryginalny chlebowy dodatek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 17 września 2011 Patusiu , miałam dzisiaj pyszny obiadek dzięki Tobie:) Dziękuję , już w ulubionych. Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 16 września 2011 Super wygląda i tak pewnie smakuje :) Niby zwykły kurczak a taki niezwykły efekt.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń