Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym

Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym

Autor: karolciaa

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 508

Dodano: 07.08.2010

Odsłon: 17330

Pomysł na szybki i zarazem smaczny obiadek... Filet z kurczaka inaczej-coś dla wielbicieli ziół

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 2-3 pojedyncze
  • cebula, 1 duża
  • śmietana (najlepiej 12%), 200-250 ml
  • ser żółty (tarty), ok 4 łyżki
  • zioła suszone lub świeże (bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki, szczypiorek)
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy olej i zioła (ilość wg upodobań), oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni do czasu aż się zrumieni.

  2. Kiedy mięso nabierze ładnego kolorku podlewamy je odrobiną wody i dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Całość dusimy, aż cebula zmięknie.

  3. W międzyczasie mieszamy śmietankę z ziołami i startym żółtym serem (jeśli śmietana jest bardzo gęsta możemy dodać odrobinę wody).

  4. Kiedy cebulka zmięknie, wlewamy na patelnię śmietanę z ziołami i serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy ok 10 minut...

  5. Danie podajemy z ryżem, makaronem, pieczywem czosnkowym lub jak kto woli :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń