Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziołowy serniczek na zimno"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 2,20 zł
Zioła opłucz, osusz, potnij na drobne kawałeczki. Ogórki umyj, obierz i posiekaj lub grubo zetrzyj. Oprósz solą i odłóż na około 15 minut, aby puściły sok i stały się miękkie. Lekko odciśnij.
Twaróg wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Rzodkiewki oczyść i potnij w słupki.
Masę twarogową ostrożnie połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodaj starte ogórki, posiekane zioła oraz pokrojone rzodkiewki.
Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Nałóż do niej masę serową. Wstaw do lodówki na 4 godziny.Źródło: Tina