Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Złocisty mintaj w cieście francuskim"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 121
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22688
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 121
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22688
Składniki
Wytnij z tektury szablon w kształcie ryby. Przyłóż szablon do rozmrożonego ciasta francuskiego i wytnij 2 ryby. Z resztek ciasta wytnij foremką gwiazdki. Przygotowane elementy potrawy włóż do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę, seler oczyść, umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, pokrój w talarki, rozmaryn posiekaj. Stop masło i podsmaż przygotowane warzywa. Przypraw solą, pieprzem czarnym oraz cytrynowym, papryką słodką i ostrą. Ostudź warzywa.
3. Filet z mintaja rozmroź, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem cytrynowym.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rybę wyciętą z ciasta. Na ciasto połóż warzywa oraz pokrojonego mintaja (przy brzegach pozostaw puste miejsca). Nakryj drugim kawałkiem ryby z ciasta. Mocno sklej brzegi, aby nie wypadł farsz. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem. Przyklej do niego gwiazdki i także posmaruj je białkiem. Z ziarenek pieprzu zrób oczy ryby.
Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C na złoty kolor. Podaj na zimno lub na gorąco, np. z barszczem lub na przystawkę. Do przygotowania potrawy możesz użyć ryb słodkowodnych i morskich.
Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Wyszła pyszna, efektowna potrawa.
<strong>Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic</strong>Źródło: Bella Relaks