Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki drobiowe z sosem koperkowym

Żołądki drobiowe z sosem koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 998

Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem podrobów (tu żołądków) drobiowych.

Składniki

  • żołądki drobiowe 0,8kg
  • Włoszczyzna (1/2 selera, 2-3 marchewki)
  • margaryna – 50g
  • mąka wrocławska 100-150g
  • koperek świeży– pęczek (lub suszony lub solony– garść)
  • przyprawy: sól – 1 łyżeczka, kwasek cytrynowy – szczypta, cukier – 1 łyżeczka, lubczyk liść, seler liść
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na pół.
    2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 30-40min.).
    3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu.

  2. 4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.

  3. 5. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.

  4. 6. Podaję z gotowanymi ziemniakami.

    UWAGA: Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń