Do góry

Dania główne Przepis na:

Zraziki light

Przepis dnia 2010-03-24
Zraziki light

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 465

Dodano: 22.03.2010

Odsłon: 8637

Smaczne i nie idzie w bioderka :) Idealny posiłek żeby zrobić miejsce w brzyszku na świąteczne pyszności, albo zrzucić nieco po świętach :)

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby gotujemy w rondelku razem z bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w cieniutkie paseczki, a pieczarki w plasterki. Część pieczarek i cebuli odkładamy do miseczki. Resztę "smażymy" na patelni teflonowej (nie nalewamy oleju tylko 3 łyżki wody) razem z niewielką ilością czosnku drobno posiekanego. Solimy i pieprzymy do smaku. "Podsmażone" pieczarki, cebulkę i czosnek wrzucamy do rondelka. Wszystko podgotowujemy. Dodajemy jogurt naturalny i odparowujemy trochę wody żeby sos zgęstniał. Przyprawiamy.

  2. Piersi z kurczaka mocno rozbijamy, zwłaszcza na brzegach. Solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową. Nacieramy posiekanym czosnkiem od wewnątrz. Układamy piórka cebuli, pokrojone w paseczki korniczony i plasterki pieczarek. Zawijamy zraziki. Solimy i pieprzymy na wierzchu. Obsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu.

  3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy resztkę cebuli i korniszonów. Na to kładziemy zraziki i polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni. Pieczemy aż wszystko zacznie bulgotać.

  4. Możemy podawać z fasolką szparagową gotowaną na parze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zuza30 01 kwietnia 2010 Bodzio jak niejestes na diecie to owszem z ziemniaczkami mozesz zjesc:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 30 marca 2010 Jeżeli chcesz się odchudzić to ziemniaków nie polecam. Co do dokładnej wartości kalorycznej to niestety nie znam, bo nie mam w domu kalorymetru. Jednak zakładając, że pierś waży ok. 200-250g+jogurt+pieczarki+bulion=ok. 270-340 kcal (porcja). Ale pamiętaj, że większość to białko, także organizm trawi je dwukrotnie dłużej niż węglowodany, więc dłużej jesteś najedzona.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bodzio55 29 marca 2010 29.03.2010.
Bodzio55
czy można wiedzieć ile ma ta pyszność kalori

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska1 24 marca 2010 Super.Nie dosc ze napewno pyszne , to i w dodatku dietetyczne.Do ulubionych.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 22 marca 2010 Przepis idealny dla diety proteinowej Dukana :) Do u :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń