Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 803

Dodano:

Odsłon: 21050

Sekretem udanej zupy cebulowej jest długie gotowanie na małym ogniu. Ja całą gotuję na ustawieniu najchłodniejszej pozycji na płycie elektrycznej. Trzeba trochę poczekać i wymaga to cierpliwości, ale zupa to całkowicie wynagradza. Nie warto skracać czasu i ustawiać wyższej temperatury dla przyspieszenia procesu, bo to przyniesie odwrotny skutkiem. Zupa będzie mało aromatyczna i blada.

Składniki

  • 12 małych cebul
  • 1 l bulionu (w wersji wegetariańskiej warzywny, oryginalnie zupę gotuje się na bulionie wołowym)
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 3-4 plasterki suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • bagietka + ser Gruyère
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obrać i pokroić w cienkie pióra.

    W garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać cebulę. Cały czas pod garnkiem ma być najmniejszy możliwy ogień. W kuchni elektrycznej ja całą zupę robię na pozycji 1.

  2. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek pokrojony w plasterki i brązowy cukier. Wszystko zamieszać i smażyć aż do momentu jak cebula zacznie się karmelizować i stanie się miękka w złotym kolorze. Cebulę trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliła.

    Cały proces karmelizowania cebuli powinien trwać 0,5-1 godziny. Cebula przez ten czas zmniejszy swoja objętość o ok. połowę.

  3. Nagrzać piekarnik do 160C.

    Zalać cebulę bulionem i dodać suszone grzyby. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
    Dodać sól i pieprz do smaku.

    W tym czasie w piekarniku zrobić grzanki i zetrzeć ser.

    Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu gdy ser się roztopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 lipca 2014 mironina podejrzewam,że tak.Ostatecznie miód to cukier,tyle,że zdrowy I ma wiele smaków :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mironina 04 lipca 2014 świetny przepis, taka powinna być cebulowa. A zamiast cukru to chyba można miód?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 stycznia 2014 Ja dodaje jeszcze tymianek, biale wino i lisc laurowy, bez grzybow.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 stycznia 2014 Fantastyczna.Ja się dziwię dlaczego Twoje przepisy nie są wystawiane jako danie dnia.Od miesięcy oglądam jakieś cienizny,gdy tymczasem wartościowe przepisy sa chowane gdzieś w czeluściach. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń