Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 4078

Jeżeli musisz nakarmić bandę gości. I masz na to niewiele gotówki. To najpierw nakarm ich sycącą zupą. Ja tak robiłam w młodości:)

Składniki

  • cebula, 1 kg
  • rosołek z kostki, 2 szt
  • woda na zupę, 3 litry
  • oliwa do posmażenia, trochę
  • bułki na grzanki, dla każdego 3 kromki
  • sół, pieprz, do smaku
  • ser żółty- ostry, wyrazisty, 30 dkg
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój na kawałki cebule. Zeszklij ją na oliwie. Wstaw garnek z wodą i wrzuć rosołki.

  2. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Do gotującej wody wrzuć zeszkloną cebulę i gotuj z 15 min.

  3. Do nagrzanego piekarnika wstaw pokrojone na kromeczki bułki. Niech się przypieką.

  4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładko ( ja to robię blenderem od razu na kuchence). Podgrzej jeszcze i wsyp stary ser. Aż się prawie rozpuści.

  5. Zupę przelewam do wazy. W każdym talerzu kładę po 2 grzanki a resztę kładę na półmisku. I podaję gościom. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń