Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 3005

Dodano:

Odsłon: 617

Dzisiaj jesienny klasyk - krem z dyni. Smak dyni podkreśliłam mnóstwem wyrazistych przypraw. Do tego dodałam trochę warzyw, aby zupa była jeszcze bardziej pożywna. Zapraszam. :)

Składniki

  • Dynia ok. 1 kg. (po obraniu)
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Ziemniaki 3-4 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 5 ząbków
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie 7-8 szt.
  • Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
  • Curry 2 łyżeczki
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda
  • Śmietana kwaśna
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.

    W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie wyciągnąć ziele angielskie, liście laurowe i dokładnie zblendować. Doprawić pozostałymi przyprawami i w razie potrzeby dolać wody. Całość zagotować.



  2. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń