Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2036

Dodano:

Odsłon: 1568

Pyszna, rozgrzewająca zupa.

Składniki

  • 300g dyni hokkaido (po obraniu i usunięciu pestek)
  • 30g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 500ml wywaru jarzynowego
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 80ml śmietany do gotowania (Rama cremefine)
  • 100ml soku pomarańczowego
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek dyni
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić na kawałki, usunąć wlókna i pestki. Imbir i cebulę obrać, pokroić na duże kawałki.

  2. Oliwę podgrzać w garnku. Poddusić w nim przez chwilę dynię, cebulę i imbir. Posypać curry. Wlać wywar. Dodać konfiturę i całość gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

  3. Wlać 60ml śmietany i sok pomarańczowy. Całość dokładnie zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem.

  4. Zupę podawać udekorowaną resztą śmietany i olejem z pestek dyni.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń