Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 4969

Doskonały obiad jednodaniowy w stylu węgierskim.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
    Następnie wrzucić do garnka, dodać margarynę, 3 ząbki czosnku, vegetę.
    Dusić do miękkości, podlewając niewielką ilości wody.

    Uwaga kochani - mięso wołowe potrzebuje sporo czasu do miękkości (nawet 1,5 h), więc możecie w tym czasie...

  2. Obrać cebulę, pokroić ją w kostkę. Na patelni przysmażyć na oleju, powoli do uzyskania mocno brązowego koloru. Tak usmażoną cebulę, wlewamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy tak długo, jak mięso wołowe. Dość długo.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Około 20 minut.

  4. W osobnym garnku przecedzić przez sitko cebulę. Przetrzeć ją na sitku, żeby jak największa ilość została w garnku i nie pływały farfocle.

    Przelać zawartość wcześniej przygotowanych garnków do jednego (mięso z wodą, ziemniaki z wodą - nie cedzimy tego i wywar cebulowy).

    Do tego garnka wrzucamy jeszcze czerwoną paprykę konserwową.

  5. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane kluseczki.
    Kluseczki przygotuje się tak:

    Trzy jajka, trzy czubate łyżki mąki i trzy czubate łyżki grysiku.
    Nakładamy łyżeczką do zupy.

  6. Kluski w zupie gotujemy około 5 minut.
    Do zagęszczenia możemy jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaną z małą ilością wody.

    Kosztujemy, doprawiamy do smaku i zapraszamy wszystkich do stołu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń