Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z klopsami i makaronem.

Zupa jarzynowa z klopsami i makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1065 Ocena: 11177

Dodano:

Odsłon: 403

Smaczna i pożywna zupa, polecam.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe ze schabu 50 dag
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki stołowe
  • marchew 1 szt.
  • ziemniaki 3 szt.
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka stołowa
  • sok z kiszonej kapusty 100 ml
  • makaron gwiazdki 1 szklanka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • sól do smaku
  • śmietana 30% 2 stołowe łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • suszony lubczyk 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • majeranek 1 mała łyżeczka
  • Natka pietruszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Klopsy:

    Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek, majeranek, pieprz, sól. Wyrabiamy mięso z przyprawami. Z wyrobionego mięsa formujemy klopsy.

  2. Zupa:

    W 1,5 litra wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, suszonej włoszczyzny, marchwi, pokrojonych w kostkę ziemniaków, liści laurowych, ziela angielskiego, gotujemy klopsy (około 10-15 minut). Ugotowane klopsy wyjmujemy i do wywaru zupy dodajemy suszony lubczyk, makaron gwiazdki i gotujemy do jego miękkości.

  3. Gdy makaron będzie miękki dodajemy ponownie klopsy do garnka, lekko zakwaszamy sokiem z kapusty, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut, zabielamy śmietaną i kończymy gotowanie.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń