Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa z mięsną wkładką

Zupa kalafiorowa z mięsną wkładką

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5173

Dodano:

Odsłon: 989

Moja rodzina uwielbia takie treściwe zupy. Jest pyszna i sycąca. Kiedyś takie zupy starczały za cały obiad.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 40 dag szpondra wołowego z kością
  • 3 ziemniaki
  • garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • garść mrożonego groszku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały kalafior (lub 1/2 większego)
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na zupę jarzynową
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pęczek świeżego koperku
  • 1/5 łyżeczki lubczyku
  • sól
  • pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka i szponder zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe, następnie gotujemy na wolnym ogniu min. 3h.

  2. Po tym czasie zdejmujemy z rosołu szumy, wyjmujemy kurczaka z rosołu. Do garnka z rosołem dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz fasolę szparagową.

  3. Oddzielamy od siebie różyczki kalafiora, wystające, twarde końcówki kroimy w kosteczkę. Kalafior przekładamy do garnka z zupą.

  4. Zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy mrożone warzywa i mrożony groszek.

  5. Przyprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem, dodajemy też 3/4 pęczka koperku, drobno pokrojonego.

  6. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

  7. Z zupy wyjmujemy szponder i kroimy go w drobną kostkę.

  8. Na talerz wlewamy zupę, układamy na niej łyżkę śmietany 18%, obok śmietany kładziemy kawałeczki mięsa. Posypujemy drobno pokrojonym koperkiem

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 21 kwietnia Zupy uwielbiam, a ta wygląda bardzo smacznie

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń