Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kartoflanka

Zupa kartoflanka

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 666

Dodano: 13.12.2012

Odsłon: 12367

Oryginalny przepis jest całkowicie wegetariański bo nie było w nim kiełbasy. Dodałam ją za którymś razem gdy wiedziałam, że ludzie którzy będą ją jeść są bardziej mięsożerni. Osobiście preferuję wersję bez mięsa, ale warto przetestować obydwa warianty.

Składniki

  • 2,5l bulionu
  • 1 duża cebula
  • 7 dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 60g kiełbasy
  • 100g śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • majeranek
  • sos sojowy, biały pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę i obsmażyć w garnku z grubym dnem ok. 5 minut ciągle mieszając.

  2. Dodać posiekaną cebulę i smażyć wszystko ok. 2 minut. Po tym czasie dodać czosnek pokrojony w plastry i smażyć wszystko aż do zeszklenia się cebuli, ciągle mieszając.

  3. Ziemniaki z cebulą zalać bulionem. Dodać ziele i liście laurowe. Opcjonalnie dodać kiełbaskę pokrojoną w plasterki.

  4. Dodać majeranek i poczekać aż smaki się przejdą. Wszystko gotować aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.

  5. Śmietanę zahartować gorącą zupą. Wlać do garnka. Wszystko doprawić sosem sojowym na słoność i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 04 lipca 2014 kartoflanka bardzo, bardzo, w sumie podobnie robię (i inne zupy warzywne też, tzn. obsmażam warzywa), przepis zabieram do ulubionych Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 grudnia 2012 Pyszna zupka, szczególnie dobra poi świątecznych ekscesach kulinarnych, biorę do ulubionych, pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń