Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem brokułowy.

Zupa krem brokułowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 541

Łatwa do przygotowania, ale zachwyca smakiem. Doskonała na obiad i na kolację.

Składniki

  • Bulion warzywny - ok 2 litry
  • Brokuł mrożony - 2 opakowania
  • Cebula - 2 większe
  • Czosnek - 5-6 ząbków
  • Serek topiony śmietankowy - 100g
  • Przyprawy: pieprz, sól, ziarenka smaku
  • Ciemny chleb na grzanki lub groszek ptysiowy
  • Masło - 2 łyżki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bulion (domowy lub z kostki) zagotować.

    Do buliony wrzucić brokuły.

    Gotować na małym ogniu.

  2. Między czasie na patelni rozgrzać masło.

    Na maśle delikatnie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

    Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć bardzo krótko, żeby czosnek nie zgorzkniał.

    Podsmażoną cebulkę z czosnkiem wrzucić do bulionu z brokułami.

  3. Kiedy brokuły zmiękną, dodać serek topiony i dokładnie wymieszać żeby się rozpuścił.

    Tak przygotowaną zupę zblendować i znów postawić na małym ogniu.

    Dopiero teraz zupę doprawić do smaku i gotować jeszcze 10-15 minut.

  4. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń