Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z buraczków ćwikłowych

Zupa krem z buraczków ćwikłowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1593

Dodano:

Odsłon: 2121

Z blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród trzech standardowych kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje się również zupa krem z buraczków wzbogacona dodatkiem tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką razowego pieczywa albo paluszkami z ciasta francuskiego.

Składniki

  • Z blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencj
  • 4 duże buraczki ćwikłowe
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • czosnek
  • ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki, marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.

  2. Cebulę i czosnek wrzucamy do gotującego się wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek (może być suszony lub świeży), sól oraz pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość, a następnie odstawiamy do ostudzenia.

  3. Po wystudzeniu przelewamy wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dobrze smakuje również z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń