Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kopru włoskiego

Zupa krem z kopru włoskiego

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1541 Ocena: 35349

Dodano: 12.01.2017

Odsłon: 1022

Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa.

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 szt kopru włoskiego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • pieprz-młynek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez 10 min.
    Do smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do momentu odparowania alkoholu.
    Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
    Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 stycznia Wspaniały pomysł. Takiej zupy jeszcze nie jadłam - koniecznie muszę spróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 12 stycznia Pomysłów na gotowanie mam milion, ale o koprze pod kątem zupy... no nie wpadłabym. Kradnę. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 12 stycznia Nie dość, że rozgrzewająca, to jeszcze pyszna... Kolejne świetnie danie na zimę :-)
Dodaję do przepis do swojego skarbca.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 12 stycznia Jaka smaczna zupa ;-) i seler naciowy w duecie z koprem...uwielbiam ;-))) mniammm <3 Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń