Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa krem z lubczykiem"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 43
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 181
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 43
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 181
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne. Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę. Słodkie papryki przekrój na pół, skrop delikatnie olejem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180° C (aż skórka sczernieje).
Gorące papryki przełóż do foliowej torebki, zawiń, odłóż na około 10 min. Potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 2 łyżki papryki odłóż do dekoracji.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryczkę chili, mieszając smaż ok. 5 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, upieczoną paprykę, suszone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przestudź i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Warzywa przełóż do garnka. Mieszając, stopniowo dolewaj bulion aż otrzymasz zupę o pożądanej konsystencji. Zagotuj raz jeszcze. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z bułki wytnij serduszka (możesz to tego użyć foremki do pierniczków). Zrumień je z każdej strony na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu.
Zupę przelej do miseczek, udekoruj odłożoną papryką oraz grzanką.
80 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie