Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z raków

Zupa krem z raków

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 850

Dodano:

Odsłon: 688

W poszukiwaniu tradycyjnych polskich smaków natrafiłem na przepis w książce Pani Lucyny Ćwierczakiewicz pt."365 obiadów" na zupę rakową. Zupa z raków w swego czasu zapewne była daniem dość powszechnym natomiast teraz aspiruje do miana dania wykwintnego i wyszukanego. Jako, że nie udało mi sie dostać raków w całości a jedynie mięso z nich , przepis w oparciu u inspirację wyszedł raczej autorski ale nader wyborny. Sami oceńcie bo warto !!

Składniki

  • 350g mięsa rakowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka (żółtka)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego (włącznie z warzywami)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 50g masła
  • 100ml śmietany
  • kilka ziaren kolendry
  • słodka papryka około 1 łyżki
  • sól, pieprz biały lub cytrynowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Zaczynamy od przygotowania bulionu, warzywa w bulione mogą być w dowolnych kawałkach ponieważ później je zblendujemy ( oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego warto dodać około 10 ziaren kolendry). Kiedy już będzie gotowy wyciągamy z niego wszystkie warzywa i odkładamy na bok a następnie wrzucamy połowe koperku oraz natki pietruszki drobno posiekane. Następnie wrzucamy nasze mięsko rakowe do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 min., po tym czasie wyciągamy mięso łyżka cedzakową na bok i zalewamy odrobiną bulionu aby nie straciło koloru i nie wyschło. Natomiast do bulionu wkładamy warzywa oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy całość kolejne 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szalotki a po około 5 minutach mięso z raków ( w tym momencie możemy dodać łyżke papryki dla koloru). Po kolejnych 10 minutach dolewamy 150 ml bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Resztę bulionu wraz z ziemniakami blendujemy na krem, A następnie dodajemy do niego zawartość patelni następnie należy dodać śmietanę oraz reszte natki i posiekanego kopereku i gotować około 10 minut. Odlewamy kilka łyżek zupy i łaczymy je z żółtkami , całość dokładnie mieszamy ze sobą i następnie odlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń