Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z soczewicy

Przepis dnia 2011-06-25
Zupy

Autor: Boschka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 163

Dodano: 23.05.2011

Odsłon: 19228

Szybkie, a przede wszystkim smaczne.. Koleżanka zaserwowała tę zupę na imprezce -jako wspomnienie z Indii - wszyscy się zachwycali...

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na ok.0,5h.

  2. W międzyczasie podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy. Gotować ok.15-20 minut. Zblenderować, aby uzyskać jednolity krem.

  3. Czosnek i imbir (jeśli świeży, a taki jest oczywiście bardziej aromatyczny) przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do kremu. Imbir nadaje pięknego aromatu i podkreśla smak zupy.

  4. Doprawić pieprzem cayenne i vegetą.

  5. Na koniec dodać sok pomidorowy lub rozcieńczony koncentrat. Zagotować. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

  6. p.s. jeśli krem jest zbyt gęsty - dodać przegotowanej wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milla_poz 26 czerwca 2011 Zrobiłam wczoraj na obiad, naprawdę gęsta i aromatyczna. Czuć przyprawy - zwłaszcza czosnek ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 23 maja 2011 Hmm, podoba mi się. Często jadamy zupy-kremy, ale z soczewicy jeszcze nie robiliśmy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń