Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kurkowa

Przepis dnia 2019-08-08
Zupa kurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24452

Dodano:

Odsłon: 1762

Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.

Składniki

  • 300 g świeżych kurek
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula biała
  • 1 litr bulionu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy do niej masło oraz kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu.

  2. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę w plasterki i przesmażamy je delikatnie na oleju, aby wydobyć ich aromat, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut).

  3. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem oraz solą. Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, dodajemy do zupy, mieszamy i odstawiamy z ognia.

  4. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń