Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Autor: Monika87

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1329

Dodano: 19.02.2013

Odsłon: 11732

Pyszna, klasyczna zupa pomidorowa. Jak mawia mój mąż, podłączyłby sobie kroplówkę z zupy pomidorowej tak ją lubi.. Zresztą ja też :)

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ćwiartki myjemy i zalewamy 3,5-4 litrami wody (możemy oddzielić udka od pałek). Gotujemy na małym gazie do czasu zebrania się "szumowin". Zbieramy szumowinki i dodajemy włoszczyznę, sól, pieprz-kilka ziarenek, liście laurowe i ziele. Opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Cebulę przypalamy nad ogniem i jak będzie już czarna, dorzucamy do wywaru. Gotujemy na małym ogniu.

  2. Kiedy warzywa i mięsko będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy ze słoiczka i z kartonika (ten najlepiej firmy włoskiej, ale i polskie też są dobre). Doprawiamy maggi i gotujemy na małym ogniu ok 2h.

  3. Podawać z makaronem lub ryżem oraz świeżą natką pietruszki. Ja zawsze zabielam pomidorówkę śmietanką, natomiast mój mąż nigdy. Wobec czego.. jak to lubi:) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 21 lutego 2013 z tą kroplówką dobry pomysł jestem jak najbardziej za... :))) 5

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 19 lutego 2013 Myślę że niewiele jest osób które nie lubią pomidorówki, ja na pewno do nich nie należę...5..:)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń